Kalender i lärkfötter

20170813_131316123_iOS

Copyright All rights reseved Ellinor Widéen

Virkad kalender

Min kalender har måtten 21,5 cm x 16,5 cm  (det är en Majemakalender).

Virknål: 3,5  och 3.

Garn :Restgarner i Sheepjes Catona och ett helt nystan för insidorna till kalendern. Du hittar alla fantastiska färger hos Favoritgarner.

Förkortningar:

Hö – hoppa över

Lm – luftmaska

Fm – fast maska

St – stolpe

Mb – maskbåge

Med virknål 3,5, gör en luftmaskkedja bestående av 78  lm. Om din kalender är större eller mindre än min, tänk på att antalet luftmaskor måste vara delbart med 4 plus två maskor (76 är delbart med 4 och jag lägger till två maskor, då blir det 78). Eftersom vissa virkar löst, andra hårt, så måste du kanske anpassa antalet luftmaskor för att det inte ska bli för brett eller för kort. Pröva genom att hålla luftmaskkedjan runt din kalender, det ska räcka precis runt.

Byt till virknål 3,0.

Varv: 1 fm i 2:a lm från nålen, 1 fm i varje maska varvet ut. Du har 77 fm. Vänd på arbetet.

Varv 2: 3 lm (räknas som första st), *st i var och en av följande 3 fm, lm, hö fm, upprepa från *varvet ut tills 4 fm återstår, gör 1 st i var och en av de 4 fm. Du har nu 4 st i både början och slutet på varvet och 17 stycken grupper med 3 st där emellan. Vänd.

Varv 3: 3 lm (räknas som första st), *st i var och en av följande 3 st, 1 lm, hö 1-lmb, upprepa från * varvet ut men avsluta med 1 st i var och en av de 4 sista stolparna. Du har 4 st i både början och slutet på varvet och 17 grupper med 3 st där emellan. Klipp av tråden. Vänd.

Varv 4: Ny färg, stående stolpe i första stolpe (eller sm i första st, 3 lm), st i nästa st,* lm, hö st, st i nästa st, långstolpe om 1-lmb på varv 2, st i nästa st, upprepa från *varvet ut men efter sista långstolpen + st, avsluta med 1 lm, hö st, sen st i var och en av de två sista stolparna. Vänd.

Varv 5: 3  lm (räknas som första st), st i nästa st, 1 lm, *hö 1-lmb, st i var och en av följande 3 st, 1 lm, upprepa från * men varvet avslutas med st i var och en av de två sista st. Klipp av tråden. Vänd.

Varv 6: Ny färg, stående stolpe i första stolpe (eller sm i första st, 3 lm) st i nästa st, * långstolpe om 1-lmb på varv 4, st i nästa st, 1 lm, hö st, st i nästa st, upprepa från* varvet ut men efter din sista långstolpe, avsluta med st i var och en av de två sista stolparna. Vänd.

Varv 7: 3 lm (räknas som första st), *st i var och en av följande 3 st, 1 lm, hö lmb, upprepa från * men efter din sista lm, avsluta med st i var och en av de 4 sista st. Klipp av tråden. Vänd.

20170814_093026937_iOS

Upprepa varv 4 – 7  6 ggr. Virka ett varv med fm från rätsidan efter ditt sista varv (som är ett varv 7). Se bild 2, gul text.

20170814_095211616_iOS

Klipp av alla trådar och fäst dem.

Insidan på fodralet:

Varv 1 Börja på en kortsida (från rätsidan). Virka 3 fm om varje färg, förutom i början och slutet, där gjorde jag 4 fm. Se bild 3 ovan.Jag valde att byta färg så att de fasta maskorna hade samma färg som lärkfötterna, men det är en smaksak. När varvet är klart ska du ha 47 fm. Klipp av tråden

Varv 2: Ny färg. Detta varv virkas också från rätsidan. Alla maskor görs i bakre mb. Stående fm i första fm (eller sm i första fm, 1 lm), fm i var och en av följande fm. Du har 47 fm. Vänd.

Börja alla varv med en luftmaska, en sk vändmaska. Då blir kanterna raka och fina. Den räknas ej.

Fortsätt på detta sätta fram och tillbaka med fm tills den täcker övervägande delen av insidan på pärmen. Jag gjorde 42 varv. Klipp av tråden och fäst.

Gör likadant med din andra kortsida.

Hopvirkning av långsidor:

Nåla fast din insida med utsidan innan du börjar så att den inte drar sig,

Virka ihop från rätsidan med fm genom bakre mb på framsidans fm och genom insidan. Se bild 2 ovan, vit text.Det blev 32 fm åt mig. Gör likadant på de 3 andra ställena där insidan virkas ihop med framsidan.20170814_100047455_iOS

När alla sidor är ihopvirkade, virka hst i utrymmet mellan fram och baksida, både uppe och nere. Se bild 4. Fäst alla trådar. Sätt på ditt nya fodral!