Temperaturfilt/temperatureblanket 2018

IMG_2417

IMG_3453När Favoritgarner  drog igång en CAL med temperaturfiltar 1 januari #sbtemperaturfilt2018 var jag snabb att hänga på. Det här var första gången jag gjorde en temperaturfilt och det var riktigt roligt. Jag bor i Dalarna som har både långa och ganska kalla vintrar så därför bestämde jag mig för att göra en egen temperaturskala. Jag valde också en egen färgskala med  färgglada nyanser med mycket rosa. Plötsligt var vädret och temperaturen viktigare än någonsin! Jag riktigt längtade tills det skulle bli kring -16 så att jag fick använda mitt vita garn till exempel. Det är inte ofta det är kring 26 grader varmt här, men en resa till värmen var bokad i juni så då visste jag att jag skulle få använda det gula garnet. Det var temperaturen där jag befann mig som fick avgöra!

På bilden nedan hittar du mina garnfärger i Scheepjes Soft Fun och Soft Denim och det garnet kan beställas här: Favoritgarner
De färgnr jag har använt är: 504, 506, 511, 514, 515, 518, 803, 805, 809, 808, 2426, 2480, 2495, 2510, 2518

Jag valde att göra en sicksackfilt med fm i bakre mb.

Den fick även en vit bred kant på båda långsidorna. Filten blev betydligt längre än vad jag hade räknat med, den blev 280 cm lång och cirka 95 cm bred med den vita kanten inräknad. Den kan med andra ord värma många på samma gång! Filten pryder nedre delen av vår  dubbelsäng och eftersom den är så lång så hänger den ner fint över båda kanterna på sängen.

 • Virknål 4
 • Jag startade filten med att lägga upp 202 lm. Antalet maskor måste vara delbart med 17 och sen lägger man till 15 m. Jag utgick från 187 m  eftersom det är delbart med 17, la till  15 m och då blev det totalt  202 m. Om du vill ha en bredare filt så utgår du från 187 m och lägger till 17 m + 15 m, eller 34 m + 15 m o.s.v.
 • Alla varv virkas från rätsidan och jag klipper av tråden och fäster den direkt efter varje varv.
 • Alla nedtag görs i bakre mb.
 • Första varvet: 1 fm i andra lm från nålen, 1 fm i var och en av nästa 5 lm, 3 fm i nästa lm, 1 fm i var och en av nästa 7 lm, * hoppa över nästa 2 lm, 1 fm i var och en av följande 7 lm, 3 fm i nästa lm, 1 fm i var och en av nästa 7 lm,  upprepa från* varvet ut. Klipp av tråden.
 • Alla följande varv: 2 fm tills i de första 2 m, 1 fm i var och en av nästa 5 m, 3 fm i nästa m, *1 fm i var och en av följande 7 m, hö nästa 2 m, 1 fm i var och en av följande 7 m, 3 fm i nästa m, upprepa från * tills du har 7 m kvar, 1 fm i var och en av nästa 5 m, 2 fm tills i de sista 2 m. Klipp av tråden.

Nu har jag gjort klart årets temperaturfilt, några dagar i förväg.

When Favoritgarner and Stitchbloggers started the temperatureblanket CAL this year I decided to join. It is the first time I am making one and it is really fun, The weather forecast and the temperature is more exciting than ever. Since I live in Dalarna in Sweden, where the winters are long and cold, I decided to choose my own temperature scale and to use happy colours. It almost never get warmer here than +23 in the summer but since we are going to the Mediterranean in June I know that I will use a lot of yellow anyway. The temperature where I am every day decides the colour to use. 

I am using the zig zag crochet pattern with dc (UK) in the back loop. I started the blanket with ch 202.

My finished blanket  was 95 cm wide and  280 cm long and I use it as a bedspread. 

In the picture below you can see the colours I used in Scheepjes Soft Fun and Soft Denim and you can find both at Favoritgarner

IMG_2422

xxxx Ellinor

4 reaktioner till “Temperaturfilt/temperatureblanket 2018”

 1. Hej
  Jag är nybörjare på virkning men gillar det verkligen. 🙂 Tycker att zick zack filten är jättefin. Du har inte möjligtvis mönster till den?
  //Petra

  Gilla

  1. Den finns många olika varianter, men jag har använt mig av den beskrivning som finns på sicksack i Stora boken om virkning. Det mönstret utgår från en luftmaskkedja som är delbar med 17, + 15 maskor. Det är därför jag valde att starta med 202 maskor😊 Kolla där och hör av dig igen om du kör fast😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s