Julblomma

 

julblomma b

Copyright Ellinor Widéen @frostvirka frostvirka.wordpress.com

Garn: Scheepjes Sweet Treat (f.d. Bon Bon) från Favoritgarner
1: Nr 179
2: Nr 115
3: Nr 412

Storlek: en färdig julblomma är ca: 7,5 cm i diameter.
Nål: 1,5 eller 2,0 (beror på hur hårt du virkar)

Förkortningar:

Sm – smygmaska
Lm – luftmaska
Fm – fast maska
St – stolpe
Dst – dubbelstolpe
Lmb – luftmaskbåge
Lfm – lång fast maska om någon lmb på tidigare varv.
Pop – popcorn, virka 3 st, ta ur nålen ur öglan, stoppa in nålen i den första av de tre st, plocka upp öglan igen och dra igenom (låsmaska).

Gör en magisk cirkel.

Varv 1
Färg 1   8 pop om cirkeln med 2 lm mellan varje, första pop består av 3 lm+2 st. Avsluta med sm i toppen på första pop. Klipp av tråden.

Varv 2
Färg 2   Stående fm om någon 2-lmb, *7 lm, fm i andra lm från nålen, 1 fm i var och en av följande 5 lm, fm om samma lmb, 2 lm, fm om nästa lmb, upprepa från * varvet runt, men sista gången avslutas varvet med sm i första m efter 2 lm.

Varv 3
1 lm, hö första fm, * hst i lm, 1dst i var och en av följande 3 lm, hst i nästa lm, sm i nästa lm, sm i toppen, sm i fm på motstående sida, hst i nästa fm, 1 dst i var och en av följande 3 fm, hst i nästa fm, hö 1 fm, fm om lmb, hö 1 fm, upprepa från * varvet runt, men efter sista fm om lmb, avsluta med sm i första lm. Klipp av tråden.

Varv 4
Färg 3   Stående lfm om ngn lmb från varv 2 * 7 lm, fm i andra lm från nålen, 1 fm i var och en av följande 5 lm, lfm om samma lmb, 4 lm bakom blombladet, lfm om nästa lmb från varv 2, upprepa från * varvet runt, men sista gången du gör 4 lm, avsluta med sm i första lfm,

Varv 5
1 lm, *hst i nästa lm, 1dst i var och en av följande 3 lm, hst i nästa lm, sm i nästa lm, sm i toppen, sm i nästa fm på motstående sida, hst i nästa fm, 1 dst i var och en av följande 3 fm, hst i nästa fm, hö lfm, 3 fm om 4-lmb, hö lfm, upprepa från * varvet ut, men efter sista gången du gör 3 fm om 4-lmb, avsluta med sm i första lm. Klipp av tråden.

julblomma c

Fäst alla trådar. Blocka för att få den slät och fin. Dra i en tråd i toppen av något grönt blad.

Frostv